Communicatie: De Wegwijzer In Liefdesrelaties

Communicatie: De Sleutel Tot Een Diepere Relatie

 

Je hoeft er eigenlijk niets voor te doen. Het is onwaarschijnlijk dat het je lukt om alle stressfactoren uit je leven en relatie te krijgen. Maar aangezien relatieproblemen de grootste stressfactor voor mensen is, is het wel belangrijk dat je het aanpakt. Onthoud hierbij dat wat jou gerust stelt de ander niet gerust hoeft te stellen.

 

Relatie Redden: Communicatie Als ReddingsboeiVan Conflict Naar Connectie: Communicatietips

Terwijl extraverte mensen zich juist beter voelen bij drukte en activiteiten met andere mensen. De communicatie in een relatie verbeter je echt door je in te leven in de ander. Niets duurt voor altijd. Niet de goede momenten en niet de slechte momenten. Probeer te onthouden dat als je partner niet reageert zoals je zou willen dat hij/zij reageert, je alleen maar energie verspilt door hierover te klagen.

 

Wat is jouw grootste eyeopener van dit artikel? Laat tips of ervaringen achter in de comments! Vinden we leuk.

 

Zorg dat wat je zegt, matcht met wat je doet en voelt. Vertel eerlijk en rechtuit wat je wil en vermijd dubbelzinnige boodschappen. Begrijp zo goed mogelijk wat de ander wil zeggen. Toon dat je moeite doet om hem of haar goed te verstaan door te herhalen of samen te vatten wat de ander zegt.

 

Samen Spreken, Samen Groeien

 

Laat verstaan dat je niet alleen het verhaal begrijpt dat je partner vertelt, maar ook de gevoelens die ermee samengaan. Moedig de positieve eigenschappen van je partner aan. Dat werkt veel beter dan alleen maar kritiek geven of benadrukken wat je ergert. Een ik-boodschap wordt sneller aanvaard dan een jij-boodschap.

 

Iedereen krijgt in zijn of haar relatie wel eens met spanningen te maken. Als de problemen te ernstig worden of te lang aanslepen, kan het nodig zijn om beroep te doen op deskundige hulp. Met moeilijkheden in je relatie kan je altijd terecht bij een Centrum Algemeen Welzijnswerk of een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg.

 

Openhartig En Eerlijk: Communiceren Met Je Partner

 

Dat communicatie in een liefdesrelatie heel belangrijk is, hoef ik je vast niet te vertellen. Of je nu nog een prille relatie hebt of al het grootste deel van je leven met elkaar hebt doorgebracht, communicatie is en blijft noodzakelijk. En juist dat maakt jouw relatie ook zo kwetsbaar. Want als het in de communicatie misloopt, dan loopt het in je relatie uiteindelijk ook scheef.

 

Je herinnert je vast nog wel die tijd dat je pril verliefd was op je partner …Het verdrinken in elkaars ogen. De heerlijke geur van huid, haar en adem die je alsmaar op wilde snuiven. Iedere aanraking was spannend en liet elke vezel van je lijf trillen. Jullie konden niet van elkaar afblijven.

 

Jullie wilden alles van elkaar weten. Waren je ouders streng? Heb je broers of zussen? Met wie heb je de beste band? Heb je vrienden/vriendinnen? Sport je? Wat is je hobby? Ben je wel eens eerder heel erg verliefd geweest? Wat studeer je? Wat voor werk doe je? Wil je graag kinderen? Houd je van reizen? Zou je het liefst op een appartement in de stad wonen? Of in een dorp? Of eerder landelijk in een huis? Hoe sta jij tegenover racisme? Lees je wel eens? Naar welke films kijk jij het liefst? Ik hou van jou.

 

Zo ging verliefdheid langzaam over in houden van. Dat was jullie eerste grote stap. Nu waren jullie altijd samen. Natuurlijk moest er ook zoveel meer gebeuren: zorgen voor brood op de plank en verdelen van de huishoudelijke taken. Gesprekken gingen meer en meer over praktische zaken. Hoe laat ben jij vanavond thuis? Kom jij nog langs de visboer? Ik kook wel, als jij dan wilt stofzuigen? Zullen we daarna samen afwassen? Zijn deze rekeningen al betaald? Wanneer gaan we op bezoek bij tante Ria? Kunnen we dit jaar op vakantie als we een nieuw bankstel kopen? En natuurlijk werd er ook nog vaak tegen elkaar aangekropen, geknuffeld en uitgebreid gevreeën.

 

Liefde Op De Golflengte Van Woorden

 

Blij en trots dat jullie nu samen ook vader en moeder waren van dit fantastische ukje, geboren uit ware liefde. En net als jullie dat wilden vieren door eindelijk nog eens samen te vrijen, moest er toch weer eentje het bed uit, omdat de kleine huilde en getroost moest worden.

 

Samenspraak: De Weg Naar Een Gezonde RelatieDe Magie Van Goede Communicatie In Relaties

Want jullie waren er allang achter dat geld niet aan de bomen groeit. En al die wensen en dromen moesten ergens van betaald worden. Dus werkten jullie hard. De vergaderingen, overuren, bedrijfsuitjes namen jullie op de koop toe. Praten? Daar waren jullie veel te moe voor. En trouwens, wanneer was daar tijd voor? Maar dat was ook niet nodig, want jullie band was sterk en het ‘houden-van’ groot.

 

Dan blijken die halve woorden steeds vaker toch niet genoeg te zijn. Teleurstelling, misverstand, onbegrip. Irritatie over kleine dingen. Onenigheid, gekibbel en gesnauw. Iedere poging tot een goed gesprek, dreigt uit te lopen op een ruzie. Dan maar je mond houden voor de lieve vrede. Of juist achter de ander aangaan om de dingen uit te praten.

 

Communicatie Workshops Voor Koppels

 

Geen van jullie twee voelt zich nog gezien en gewaardeerd. Wel eenzaam en wanhopig. Je vraagt je af wat er met jullie is gebeurd. Het begon allemaal zo mooi. Hoe kon het toch zover komen? Het lost natuurlijk niets op voor jou … maar misschien helpt het je toch een heel klein beetje, als ik even uit de biecht klap.

 

Gemiddeld hebben ze dan al zo’n zes jaar geworsteld en geploeterd om er zonder hulp zelf uit te komen. En omdat het communicatie verbeteren relatie hen niet gelukt is, komen ze uiteindelijk en ten einde raad, dan maar in relatietherapie. Met de moed zo goed als, of helemaal, in de schoenen. Dit is hun laatste strohalm.

 

Communicatie Relatie VerbeterenVersterk Je Relatie Met Effectieve Communicatie

Nee, toen ze nog verliefd waren, praatten ze wel heel veel. En dan zie ik ze lachend naar elkaar kijken. Even voelen ze weer die lang gemiste verbinding met elkaar. Vaak komen er tegelijkertijd tranen. Er is verdriet over dat wat er niet meer is, en het gemis daaraan doet zo’n pijn.

 

Vervreemding van elkaar. Sleur. Onenigheid over het opvoeden van de kinderen. Vreemdgaan, ja zelfs dat. Als we tijdens de sessies relatietherapie dieper graven, is bijna alles te herleiden tot een probleem op gebied van communicatie. Een tekort aan goede communicatie. Een teveel aan slechte communicatie.‘Geen’ communicatie. Ondertussen ben je volgens mij wel overtuigd: op een goede manier met elkaar communiceren is belangrijk in je relatie.

 

Communiceren Met Hart En Ziel

 

Dan was iedere jongvolwassene goed voorbereid om aan een serieuze relatie te beginnen. Helaas, juist over het belangrijkste in een mensenleven krijg je nergens les. Nou ja, je hebt het jouw ouders zien doen. En misschien dacht je daarvan: zo wil ik het ook doen. Maar wie zegt dat hun manier ook voor jou en jouw partner werkt? En misschien besloot je juist om het compleet anders te gaan aanpakken omdat je niet dezelfde fouten wilde maken als zij.

 

Ondanks alles wat je hierboven las, ben ik ervan overtuigd dat het geen verloren zaak is. Ik ga je nu vertellen waarom. Is dat niet fantastisch!? Weet je … in feite is communiceren gewoon een vorm van ‘gedrag’. Je hebt het (jezelf) ooit een keer aangeleerd. Daarna ben je het steeds meer gaan toepassen en is het een automatisme geworden.

Liefde En Dialoog: Communiceren Voor Een Sterkere Connectie

Liefde Verdiepen Door Open Communicatie

 

Maar laat ruimte over voor het antwoord, ook als dat antwoord je niet bevalt. Hou je verzoek open en manipuleer niet. “Ik wil graag meer aandacht voor elkaar. Zullen we eens in de zo veel tijd op date-night gaan?” Het vergt best wel wat beheersing en tot-tien-tellen om bovenstaande tips toe te passen.

 

Je relatie valt of staat bij goeie communicatie, dus het is al deze moeite helemaal waard! Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma.

 

Communicatie in relatie Een relatie kan vergeleken worden met een tuin: als je je tuin niet onderhoudt dan gaat het onkruid woekeren, sterven planten en bloemen vanwege teveel of te weinig water, en voor je het weet is je tuin veranderd in een oerwoud. Door je tuin te onderhouden komen de bloemen tot bloei, groeien de planten en zal het onkruid verwijderd worden.

 

Effectief Communiceren: Een Relatie Verrijken

 

In veel relaties is er vroeg of laat sprake van een sleur en stopt men met investeren op emotioneel vlak. Vaak gaat dit nuttige bron gepaard met emotionele eenzaamheid. Een oorzaak van emotionele eenzaamheid kan het gebrek aan tijd zijn dat men samen doorbrengt. Maar vaker is er sprake van een gebrek aan communicatie en een toenemende hoeveelheid conflicten.

 

Er wordt steeds minder geïnvesteerd in de relatie, omdat het gevoel overheerst dat alles al geprobeerd is en dat niets de relatie meer kan helpen. Zelfs wanneer het verbreken van de relatie/scheiden de enige oplossing lijkt te zijn, is het vaak nog steeds goed mogelijk om de relatie te redden.

 

De pagina focust op het verbeteren van de communicatie in de relatie door het stellen van de juiste vragen, zodat de partner zich kan openstellen en jullie weer nader tot elkaar kunnen komen. De vragen zijn opgedeeld in 4 categorieën: de relatie zelf, de jeugd, de toekomst en het sociale netwerk.

 

Samen Groeien Door Communicatie

 

Liefde Uitspreken: Communiceren Met Je HartCommunicatie: Het Geheim Voor Een Sterke Relatie

Door hier niet over te praten, kan het gebeuren dat je partner je gedrag of gedachten niet begrijpt of kan volgen. Als gevolg hiervan kan je partner erg veel emotionele pijn ervaren, zonder dat dit de bedoeling was. Door de communicatie in deze onderwerpen te verbeteren of te starten kun je een einde maken aan de emotionele eenzaamheid en als stel weer bij elkaar komen.

 

Een goed gesprek over elkaar wensen, verwachtingen en irritaties in de relatie kunnen de relatie naar een hoger niveau tillen, mits ze constructief zijn en beide partner bereid zijn om te luisteren naar elkaar. Daarom is het belangrijk om dit gesprek een paar dagen van te voren te plannen, om wat simpele gespreksregels af te spreken (elkaar niet in de reden vallen, niet vloeken en elkaar geen verwijten maken) en om open te staan voor feedback.

 

Communiceren Met Liefde: Tips Voor Koppels

 

Wanneer iemand besluit om gevoelens niet te delen, maar wel verwacht dat de ander ‘je wel zal begrijpen’, dan neem te kans op relatieproblemen alleen maar toe. Tegelijkertijd is het erg belangrijk om de feedback op een constructieve manier te geven, omdat dit je partner aanmoedigt om diens gedrag aan te passen (of om het te overwegen).

 

Hier volgen een paar vragen die je kunt helpen bij de : 1. Wat zijn de drie belangrijkste elementen in een succesvolle relatie, en zijn deze aanwezig in onze relatie? 2. Hoe en wat moeten we als individu veranderen om de relatie te verbeteren? 3. Wat ontbreekt er in onze relatie? Wat kan ik voor je doen om ervoor te zorgen dat jij je beter gaat voelen? 4.

 

Liefde's Echo: De Impact Van Communicatie In Relaties

 

Wat zijn de grootste verschillen tussen ons en hoe dragen deze verschillen bij aan de relatie? 6. Wat zegt het over ons dat bepaalde onderwerpen van discussie, irritaties, ruzies en frustraties telkens weer terugkomen? En wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat ze niet meer terug komen? 7.

 

Samen Praten: De Basis Van Een Sterke RelatieSamen Spreken, Samen Leven: De Kracht Van Communicatie

Scroll naar beneden voor meer informatie.) Sommige mensen vinden het lastig om over hun jeugd te praten, helemaal wanneer hun ze een lastige jeugd hebben gehad, waarin sprake was van verwaarlozing of (emotionele) mishandeling. De jeugd is een belangrijke periode. In deze periode vormen we kerngedachten over onszelf, over anderen en over de wereld.

 

Deze gedragingen en opvattingen die we onszelf aanleren in deze periode nemen we mee in onze (intieme) relaties. In andere woorden: veel van ons huidige gedrag kan verklaard worden aan de hand van onze jeugdervaringen. verbeteren en praten over jeugdherinneringen gaan hand in hand, omdat het (1) een erg interessant onderwerp is en (2) je erg veel over elkaar leert.

 

Liefde's Echo: De Impact Van Communicatie In Relaties

 

Hoe was jouw jeugd? Kun je je jeugd omschrijven als gelukkig, goed, slecht…? En waarom was het een gelukkige, goede, slechte … jeugd? 2. Kon je thuis over gevoelens en emoties praten? Waren er gevoelens en emoties die niet geuit mochten worden, die niet gewenst waren? 3. Welke opvattingen en gedragingen heb je geleerd van de relatie die je ouders hebben? Welke normen en waarden hebben zij je meegegeven? 4.

 

Samen Spreken, Samen Horen: De Kunst Van RelatiecommunicatieSamen Groeien Door Communicatie

Als je terug kon reizen in de tijd en jezelf wat advies kon geven, wat voor advies zou dat zijn? 6. Als je iets van jezelf in het verleden mocht veranderen, wat zou dat dan zijn? 7. Hoe was het voor jou om alleen/met broers/zussen op te groeien? (Optioneel: Had je een goede band met je broers/zussen?) Praten over de toekomst kan een lastig onderwerp zijn en het onderwerp wordt door sommige mensen dan ook zo lang als mogelijk uitgesteld.

 

Door dit onderwerp bespreekbaar te maken leer je van elkaar hoe jullie de toekomst zijn, of jullie dezelfde ideeën hebben en wat jullie verwachtingen zijn. Voor sommige mensen is het lastig om een voorstelling te maken van de toekomst (voor zichzelf of als stelletje), waardoor het lastig wordt voor ze om zich voor de volle 100% in te zetten in de relatie.

 

De volgende vragen kunnen jullie op weg helpen: 1. Wil je later kinderen? Hoe zou jij je kinderen willen opvoeden? Welke normen en waarden zou je ze willen meegeven? 2. Hoe zie je jezelf in 10 jaar van nu? Waar zou je willen wonen en wat voor werk doe je tegen die tijd? 3.

 

Communicatie: De Brug Tussen Twee Harten

 

Hoe zie jij onze relatie over 10 jaar van nu? wil jij later bijdragen aan de relatie? 5. Als jij in de toekomst kon kijken, wat zou je dan te weten willen komen? (Advertentie. Scroll naar beneden voor meer informatie.) Informatie over de vriendschappen die je partner met anderen hebben, hoe ze met conflicten omgaan etc.

Effectieve Communicatietraining In Amsterdam

Effectieve Leren Communiceren Training Voor Professioneel Succes

 

Hierbij is het belangrijk dat er een scheiding wordt aangebracht tussen waarnemen en oordelen. Als we waarnemen combineren met oordelen, zullen anderen dit al snel als kritiek opvatten en zich afzetten tegen wat we zeggen. Wanneer je geweldloos wilt communiceren, vermijd dan statische generalisaties zoals: altijd, vaak, ‘het is zo’, goed of slecht, ‘je bent …’.

 

Het tweede element van Geweldloze Communicatie is het uiten van onze gevoelens (Leer de geheimen van succesvolle communicatie in een relatie). Door een woordenschat te ontwikkelen waarmee we specifieke emoties duidelijk kunnen identificeren en benoemen, kunnen we gemakkelijker een band met elkaar aangaan. Als we onszelf kwetsbaar durven op te stellen, kan dit bijdragen aan het oplossen van conflicten

 

Het derde element van Geweldloze Communicatie is het onderkennen van de behoeften achter onze gevoelens. Wat anderen zeggen en doen kan wel de aanleiding maar nooit de oorzaak van onze gevoelens zijn. Als iemand zich negatief uit, kunnen we daar op vier manieren op ingaan: Onszelf de schuld geven De ander de schuld geven Ons bewust maken van onze eigen gevoelens en behoeften Ons bewust maken van de gevoelens en behoeften achter de negatieve boodschap.

 

Hoe Om Te Gaan Met Slechte Communicatie In Een Relatie

 

Hierbij is het zaak om vage, abstracte of onduidelijke bewoordingen te vermijden en positieve actietaal te gebruiken, door duidelijk te stellen wat we wél in plaats van niet zouden willen. Hoe duidelijker we zijn in wat we terug willen horen wanneer we spreken, hoe groter de kans dat we dit ook krijgen.

 

We kunnen de ander het vertrouwen geven dat het om een verzoek gaat door aan te geven dat we alleen willen dat de ander instemt als dit uit vrije wil gebeurt - Slechte communicatie in een relatie: tips voor verbetering. Daarnaast is het handig om na te gaan of onze boodschap is gehoord zoals bedoeld, omdat wat we zeggen niet altijd datgene is wat wordt gehoord

 

Goede communicatie bevordert een goede werksfeer. Slechte communicatie juist niet. Sterker nog: gebrek aan goede communicatie is een van de belangrijkste oorzaken van conflicten op de werkvloer - Leer de kunst van communicatie in je relatie. Conflicten genereren vaak zoveel stress en spanning bij werknemers, dat ze overstuur raken en thuis blijven piekeren over het werk. Helaas heeft dit soms slapeloosheid als gevolg

 

Professionele Communicatietraining In Amsterdam: Ontwikkel Je Vaardigheden

 

Communicatie AmsterdamSlechte Communicatie In Relatie

 

 

Wij zien in de praktijk een sterk oorzakelijk verband tussen slechte communicatie op de werkvloer en stress of burn-out bij werknemers. In dit artikel bespreken we hoe je als leidinggevende goed kunt communiceren met je werknemers en hoe je je werknemers kunt helpen elkaar beter te begrijpen via goede communicatie.

 

Goede communicatie is een belangrijk onderdeel van een succesvol bedrijf en verdient daarom de volle aandacht van iedere organisatie. We zien dat slechte communicatie de grondoorzaak is van veel problemen op de werkvloer. Waar mensen zijn is communicatie - Ontwikkel je communicatievaardigheden met onze leren communiceren training. We zijn er zelfs van afhankelijk. Communiceren heeft te maken met interactie tussen mensen

 

In de ideale situatie worden deze signalen goed begrepen. We kunnen communicatie opdelen in verbale en non-verbale communicatie, oftewel communicatie door spraak en door gedrag. Bij communicatie denken we vaak het eerst aan praten - Hoe om te gaan met slechte communicatie in je relatie: Praktische adviezen. We hebben een idee en willen dat idee graag delen met iemand anders: bijvoorbeeld een leuk verhaal of een nuttige aanpak

 

Slechte Communicatie Relatie

 

Het interessante bij verbale communicatie is dat we niet altijd zeggen wat we bedoelen, terwijl het meestal wel goed begrepen wordt. Voorbeeld: De ene collega zegt tegen de andere: ‘Het tocht in het kantoor.’ De reactie luidt: ‘Ik doe het raam dicht.’ De uitspraak was inderdaad niet een constatering van een feit, maar eerder een verzoek.

 

Non-verbale communicatie is bijna net zo belangrijk als verbale. Door ons gedrag, onze houding of onze gebaren kunnen we ook een heel duidelijk statement maken. Ontdek de kunst van communicatie in een relatie. Een werknemer die als reactie op een voorstel niets zegt maar alleen met zijn ogen rolt, brengt een duidelijke boodschap over. Zonder woorden te gebruiken maakt hij duidelijk dat hij het een belachelijk idee vindt

 

Iemand die zijn excuses aanbiedt, kan de oprechtheid ervan volledig onderuithalen door zijn gezichtsuitdrukkingen. Er is sprake van slechte communicatie als de boodschap van de communicator niet goed begrepen wordt door de ontvanger. Er zit ruis op de lijn, en de oorzaak daarvan kan van alles zijn. Wat zijn enkele oorzaken van communicatieruis? Zoals uit de eerder genoemde voorbeelden blijkt, is begrip essentieel voor goede communicatie.

 

Leren Communiceren Training

 

Je hoort goede vrienden weleens zeggen dat ze aan één blik genoeg hebben om te weten wat de ander bedoelt. Als mensen proberen we te snappen wat de ander wil zeggen, maar daarbij maken we vaak fouten. Vooral als we iemand niet goed kennen - Hoe om te gaan met slechte communicatie in je relatie: Praktische adviezen. Als je net met iemand samenwerkt, kun je misschien opkijken van zijn reacties

 

Maar na een tijdje ga je begrijpen wat iemand bedoelt beste site en snap je hoe hij of zij communiceert. De een is outgoing, de ander introvert. Vaak heeft dit te maken met persoonlijkheid of achtergrond. Communiceren is tweerichtingsverkeer. Het gaat om interactie tussen meerdere personen. Vaak merken we dat mensen wel praten, maar vooral bezig zijn met zichzelf.

 

Vooral in een team is het belangrijk dat collega’s niet alleen vertellen wat ze doen, maar dat ze ook kijken of de boodschap goed overgekomen is. Je hoort vaak: ‘Dat heb ik toch gezegd!’ terwijl de ander dat niet begrepen heeft. Wat is de reden? We praten wel, maar communiceren niet.

 

Boost Je Relatie Door Te Leren Communiceren Als Een Pro

 

Beter Leren CommunicerenBeter Leren Communiceren

 

 

Iemand die jaloers is, gunt de ander niets (communicatie training amsterdam). Onder collega’s kan dat ervoor zorgen dat iemand wel hoort wat de ander zegt, maar dat hij of zij het bij voorbaat al belachelijk vindt. ‘Moet je hem horen’, zal hij denken. Deze werknemer staat natuurlijk niet open voor wat zijn collega te zeggen heeft en zal daarom niet reageren zoals gewenst

 

Als mensen trappen we te snel in de strik van ‘Ah, ik snap het al’. Op het moment dat iemand dat denkt, zal hij niet meer luisteren. Vaak zijn de conclusies die we trekken echter voorbarig. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat slechte communicatie op de werkvloer leidt tot slechte samenwerking en allerlei misverstanden.

 

Dat leidt namelijk tot een harmonieuze werkvloer met een hogere productiviteit. Hoe creëer je een sfeer waarbinnen goed gecommuniceerd wordt? We bespreken een aantal randvoorwaarden. Goede communicatie begint bij jezelf. Het is namelijk belangrijk dat iemand inzicht heeft in wie hij of zij is. Iemand met zelfkennis weet wat zijn sterke en zwakke punten zijn.

 

Slechte Communicatie In Je Relatie

 

Maar iemand met zelfkennis weet ook wat zijn communicatiestijl is en wat voor invloed die stijl op anderen heeft. Er worden in het algemeen vier communicatiestijlen onderscheiden: De expressieve, analyserende, sturende en vriendelijke stijl. In een meedenksessie denken we een uur met je mee - Leer succesvol communiceren met een training in Amsterdam. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen

 

Meedenksessie aanvragen PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend. Deze groep houdt zich wat meer op de vlakte. Ze denken meestal rustig na voordat ze iets zeggen. Ze beschouwen of analyseren de situatie en komen vervolgens tot een goed onderbouwde mening. Deze groep is minder fel, maar kan een overtuiging vol overgave verdedigen.

 

Slechte Communicatie In Je RelatieSlechte Communicatie In Je Relatie

 

 

Ze houden vaak niet van om de zaken heen draaien en willen graag praten over concrete dingen. Ze zijn stellig en sturend in hun manier van communiceren. Effectieve leren communiceren training voor professioneel succes. De sturende en analyserende groep zijn minder op de emotie en meer taakgericht (zie afbeelding). Deze groep wordt vaak (zoals de benaming al doet vermoeden) als aardig ervaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15